El nostre següent pas del viatge era Malàisia. Aquest país ens generava una contradicció ja que ens feia moltíssima il·lusió, però alhora ens feia certa “mandra” ja que no en sabíem gaire res, no en teníem referències i quasi ningú del nostre entorn hi havia anat. Tot i així, ens vam aventurar a visitar-lo.
Melaka
La nostra primera parada era Melaka o Malacca. Curiosament aquesta ciutat té una història molt interessant, ja que al llarg dels segles ha estat conquistada en moltíssimes ocasions: ha format part de l’imperi holandès, portuguès i finalment del britànic.
Així doncs, amb tot aquest popurri de cultures, Melaka s’ha convertit en un centre cultural important de l’actual Malàisia i un dels punts més atractius del país. Un dels llocs més interessants de la ciutat és el seu barri colonial. Construït pels holandesos cap al segle XVII, té un ajuntament (stadthuys) preciós inspirat en la ciutat holandesa de Hoorn.
Amb el pas dels anys i de les diferents cultures que l’han ocupat, Melaka ha anat agafant coses de cada una d’elles. Per exemple, un dels punts forts de la seva gastronomia són els postres, inspirats en la rebosteria portuguesa (de les millors del món).
En les darreres dècades, la gran afluència d’immigrants xinesos ha convertit el barri colonial en una espècie d’Amsterdam xinesa, creant així una Chinatown amb molt d’encant.
La cosa que més ens va seduir de Melaka va ser el seu mercat nocturn del cap de setmana. El barri colonial es vesteix de gala per rebre turistes de totes parts del món, i tot els comerciants surten al carrer a vendre tot el que tenen a les botigues. I tu, mentre camines pel batibull, t’adones del que significa Àsia: una barreja de cultures, olor d’espècies i sobretot somriures per tot arreu.
Kuala Lumpur
Després de Melaka, vam arribar a la gran capital del país, Kuala Lumpur. Si algú us pregunta què en sabeu de Kuala Lumpur, tothom dirà: Home! Les torres Petrones! Bé, sí. Teniu raó, les torres Petrones són l’emblema de la ciutat i segurament del país sencer, però Kuala Lumpur és més que això.
La gran capital, que per cert, actualment està completament en obres per construir-hi més grans grata-cels; té molt més que aquestes torres, com per exemple l’enorme mercat al mig de Chinatown. La quantitat de samarretes d’equips de futbol, de bolsos de marca i d’ulleres de sol, tot d’imitació, òbviament, no és comparable a cap dels llocs que hem visitat…
Si mai aneu a Kuala Lumpur, les Batu Caves són imprescindibles. Són un conjunt de tres coves que aprofitant una falla de la muntanya, els hinduistes van construir-hi un gran temple acompanyat de dos altres de més petits.
Vam tenir molta sort, perquè just quan erem a Kuala Lumpur i de visita a les Batu Caves, vam enganxar el festival hindú del thaipusam, que se celebra en els mesos de gener-febrer. Durant el festival, les Batu Caves es converteixen en lloc de peregrinatge no només per hindús de Malàisia, sinó també de l’Índia, Singapur o Austràlia.
Els pelegrins ascendeixen els més de dos-cents escalons fent tot tipus de rituals. Vam veure gent pujant carregats amb quilos i quilos d’ofrenes, gent mig embogida per l’eufòria i molts micos intentant robar el que fos a turistes despistats.
Amb aquest popurri d’experiències abandonem la capital de Malàisia, un país que de moment pinta molt bé, buscant noves aventures!
Albert i Ànnia