Menjant-nos el món

Blog d'uns joves aventurers que han decidit emprendre l'aventura més important de les seves curtes vides: donar la volta al món. Ens hi acompanyes?

  • QUI SOM?
  • Blog
  • Guia del viatger
  • Projecte FEDAC
    • 1r ESO
    • 5é PRIMÀRIA
  • Mitjans
  • Contacta’ns
You are here: Home / Blog / Bagan, la terra dels 5000 temples

Bagan, la terra dels 5000 temples

16 d'abril de 2017 by menjantnoselmon Leave a Comment

Myanmar o Birmània ha estat una de les zones més mogudes del sud-est asiàtic.

Història de Bagan

Durant molts i molts anys va ser terra d’intercanvi entre les civilitzacions que ocupaven Xina i la Índia. A poc a poc van anar assentant-se diverses cultures que van anar formant petits imperis, però si n’hi ha un d’important, que a més va aconseguir unificar el país, és el Regne de Pagan (actual Bagan).

Ens remuntem cap a l’any 849 d.C. Després de l’aparició de diverses cultures, unes al nord i altres al sud, va aparèixer Bagan. Els primers anys de l’imperi, simplement servirien per consagrar-se en la zona i anar adherint poblets i petites comunitats al seu regne.

Tot això canvia al 1.057 d.C, quan en la batalla de Thaton aconseguiria la unió de gran part de l’actual Myanmar.

El regne va anar creixent fins a convertir-se en una de les potències del sud-est asiàtic, juntament amb el regne d’Angkor. Cap a l’any 1.200 ocupava tot Myanmar, Malàisia, una mica de Tailàndia i petites parts de Xina i Laos.

Però tot va acabar per culpa dels deliris de grandesa del seu governador, Narathihapate, quan al 1.277 es va pensar que era prou poderós per enfrontar-se a l’imperi Mongol. Va perdre i va començar la decadència del regne de Bagan.

Només un petit incís, per dir que l’imperi Mongol ha estat el més gran de la història, ja que dominava des de la Mediterrània, fins al Pacífic, gran part de l’actual Rússia i tot el sud-est.

Visitar Bagan

Una de les particularitats del regne de Bagan és que cada rei intentava millorar l’anterior, és a dir, si un rei construïa tres temples, el seu predecessor en feia construir quatre. Això va anar creixent fins arribar a l’època de màxima esplendor en el que s’hi contaven més de 5.000 temples. Actualment en queden uns 4.000.

Aquest fet fa de Bagan una de les zones més especials de tot Myanmar i segurament del sud-est, ja que en pocs llocs pots arribar a trobar tal diversitat i immensitat de temples en tant poc espai.

El primer dia, vam arribar a Bagan a les 4.30h del matí, anavem en un bus nocturn provinent del Llac Inle. Estavem cansadíssims, però abans de buscar lloc on dormir vam anar a veure la sortida de sol des del temple Buledi. Els moments de la sortida i la posta del sol són els millors per apreciar els paisatges plens de temples de Bagan. Aquesta foto està feta en els moments previs a la sortida del sol.

Actualment Bagan no existeix com a ciutat, de fet en tota l’extensió de terreny hi ha tres pobles. La Vella Bagan, on no hi queda pràcticament res a part d’algun ressort luxós al costat de les ruïnes de temples. La Nova Bagan, on hi ha els allotjaments de preu mig. I Nyaung U, que és la ciutat important de la zona, on hi viu més gent local i on hi ha la majoria de comerços, hotels i restaurants barats.

Si es vol visitar aquesta increïble zona, el més recomanable és llogar una motocicleta. Hi ha moltes carreteres que són de terra i els tours organitzats no hi solen passar, privant-se de visitar alguns dels temples més recòndits.

Alerta! A Bagan les motocicletes són elèctriques, per tant, si se’n lloga una s’ha de preguntar quina autonomia té. No fos cas que et quedessis sense bateria per tornar, enmig d’una gran esplanada on només hi ha temples…

Un cop tens la teva moto carregada de bateria, no queda més que recórrer les carreteres i camins de la zona per descobrir des dels temples més grans fins als més petits i abandonats.

Sobre la nostra motocicleta elèctrica! Com veieu, el camí s’assembla a un camp de patates, però seguint-lo vam arribar a un temple per veure la posta de sol on hi havia poquets turistes.

Temples de Bagan

Farem especial èmfasi a uns quants temples que ens van semblar els més remarcables:

Ananda Pahto

De 52 metres d’altura és un dels més impressionants de la zona. Acabat al 1.105, exhibeix un enorme Buda davant de cada entrada (llàstima que quan hi vam anar els estaven restaurant). A la Sikhara (el sostre) hi ha unes agulles recobertes d’or.

Una part del temple estava en obres. Les bastides eren fetes de canya de bambú.

Shwesandaw Paya

Construït al segle XI aquest temple és idoni per a veure la posta de sol. Tot i que té cinc terrasses, si no hi vas molt aviat s’emplena. Té una de les vistes de Bagan més boniques, ja que té una vista panoràmica de 360º des de dalt.

Cap dia vam aconseguir veure la posta de sol fins al final de tot. El sol sempre s’acabava amagant entre els núvols i la boira característica de Myanmar. En aquest país, és habitual que es cremin boscos per desforestació i a més que es cremin les deixalles. Això provoca que sempre hi hagi una atmosfera amb molta calitja. Aquí, el sol es va amagar molt abans d’arribar darrere la muntanya.

Sulamani Pahto

Temple enorme, envoltat d’una muralla de quatre metres i infestada de botiguetes al voltant on es pot comprar de tot. És molt bonic, però és un dels fixes en les rutes organitzades. Això vol dir que contínuament apareixen autobusos que descarreguen onades de turistes, desitjosos de fer-ne la millor instantània.

Thatbyinnyu Pahto

Temple del 1.131, molt espectacular. És dels pocs que és de color blanc de forma piramidal. Està situat en l’antiga Bagan, i per accedir-hi s’ha de travessar l’única porta que queda en peu de l’antiga ciutadella.

Dhammayangyi Pahto 

A més de ser increïble, aquest temple té una particularitat, i és que a dins hi ha dos passadissos circulars. L’exterior és molt bonic i s’hi pot passejar, l’interior està tapiat. Hi ha moltes llegendes que intenten explicar el perquè. A nosaltres ens va agradar la que deia que l’emperador que el va construir, hi va enterrar vius els arquitectes perquè no en poguessin fer cap de semblant.

Si es visita Bagan, veure la sortida de sol des de dalt d’un temple és obligat, un moment únic. Si es té la sort de tenir un bon pressupost, també es pot fer sobrevolant Bagan amb globus. Ara ve, és més car que a Catalunya: a Bagan costa 300€ per persona!

Bagan ens va fascinar en tots els sentits, segurament sigui un molt bon motiu per visitar Myanmar.

Ànnia i Albert

Filed Under: Blog, Myanmar

  • Argentina
  • Xile
  • Bolívia
  • Perú
  • Estats Units
  • Singapur
  • Malàisia
  • Tailàndia
  • Myanmar
  • Laos

SEGUEIX-NOS!

Instagram
Facebook
Twitter

Copyright © 2023 · Metro Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in