Després de conèixer molts països diferents, vam arribar a la frontera del que segurament sigui un dels països més poc visitats i desconeguts del sud-est: Laos.
Si et pregunten: què en saps de Laos? Segurament la majoria no sabríeu dir-ne gaires coses, començant per la capital. Qui sap que la capital de Laos es diu Vientian? Poca gent la veritat.
Doncs bé, nosaltres vam decidir descobrir què hi ha a Laos. Per què és un dels països més pobres del món i sobretot, conèixer més a fons un dels paradisos naturals d’Àsia.
Història de Laos
Primer de tot us posarem una mica el context històric de Laos.
Històricament Laos ha estat terra de ningú, terra de mil i una tribus diferents. A èpoques dominada pels Khmers cambodjans, pels mongols o per alguna petita tribu amb aires de grandesa, que dominava la zona. Fins que finalment el regne de Siam (Tailàndia) es va fer amb la totalitat del país.
Tot canvia amb l’arribada dels colons europeus. El regne de Siam va intentar lluitar contra francesos, anglesos, espanyols i portuguesos. Com que no podia fer front a totes les potències del vell continent, Siam cedeix l’actual Laos a la Indoxina francesa (territori que contenia Cambodja, Vietnam i Laos).
França controla la zona des de finals del segle XIX, fins a la segona guerra mundial; quan Japó, la gran potència asiàtica del moment, ataca i conquereix Laos.
Amb el final de la segona guerra mundial, al 1945, Laos declara la independència. Per primer cop en tota la història el territori de Laos està unit i sota un mateix nom.
Durarà poc, ja que al 1950 torna sota el control francès com a un estat associat.
La guerra secreta
Amb la guerra freda entre Estats Units i la URSS, Laos coneix la cara més crua de la seva història, sobretot entre el 1955-1975, la guerra de Vietnam.
Aquesta guerra enfronta les dues meitats del Vietnam: el nord contra el sud. Al nord del Vietnam eren comunistes, ajudats per la Xina i la URSS. Els del sud, òbviament eren ajudats pels Estats Units.
I què hi pinta Laos? Doncs bé, Laos es converteix en zona neutral, però tot i ser neutral s’hi disputa la pitjor de totes les batalles de la guerra freda: La guerra secreta.
Els americans, encapçalats per agents de la CIA, entraven d’amagat al país per entrenar i proporcionar armes a la població Hmong, que vivia a la selva, al nord de Laos. D’aquesta manera podien combatre més fàcilment els comunistes del nord de Vietnam.
Per contra, els comunistes feien el mateix amb la població del centre est de Laos, per poder combatre el sud de Vietnam.
Durant els 9 anys que transcorren des del 1964 fins al 1973, passa el que segurament sigui una de les històries més tristes de l’època moderna de la humanitat.
Després d’aquesta època, Laos es converteix en el país més bombardejat de la història. Els Estats Units van bombardejar el nord est del país durant 9 anys. Cada 8 minuts, descarregava un avió ple de bombes. Això és un total de més de 2 milions de tones de bombes descarregades.
Laos avui
A part del terror i les morts que això suposa, el pitjor de tot és el llegat que han deixat, ja que un 30% de les bombes mai van arribar a explotar.
Què vol dir això? Doncs que aproximadament, a Laos, cada setmana mor com a mínim una persona per trepitjar o tocar una bomba americana de la guerra secreta.
Més d’una ONG treballa conjuntament amb el govern per netejar les zones més afectades. Tot i que es calcula que amb el ritme actual, tardaran més de cent anys en netejar completament el país.
I pensareu… Esteu segurs d’anar a Laos? Doncs sí! Laos és un dels països amb més vegetació del món i a més, un 80% de la població viu en zones rurals. A Laos hi viuen centenars d’ètnies diferents, hi ha la població més gran d’elefants asiàtics en llibertat, i si us sembla poc, us direm que hi ha la major part dels tigres del món!
Un paradís de color verd, que està en perill per les empreses de paper que intenten desforestar-lo, és el que ens espera. Un munt de tribus, cascades i carreteres impossibles. Qui no voldria saber el que amaga aquest fascinant país?
Ànnia i Albert